Tel. nr.
+370 657 74885
El. p.
info@123media.lt
Tel. nr.
+370 657 74885
El. p.
info@123media.lt
Iškilo klausimų? Susisiekite
+370 657 74885

Kaip karantino metu atsiradę įpročiai padeda sutaupyti?

Kaip karantino metu atsiradę įpročiai padeda sutaupyti?

Iki pirmojo karantino pradžios buvo stebimi nuolatos augantys pusgaminių pardavimai. Tačiau šiuo metu stebima, kad pusgaminių pardavimai sumažėjo net ketvirtadaliu.  

Pasak mažmeninės prekybos tinklo Express market atstovės Rasos Adomaitienės, jau paruoštų salotų ir pietų rinkinių paklausa mažėjo net ketvirtadaliu. „Iki pirmojo karantino pradžios buvo stebimi nuolatos augantys pusgaminių pardavimai. Plėtėsi šios prekių grupės asortimentas. Tačiau pastaruoju metu žmonės atsigręžė į maisto ruošą namie: krito sumuštinių, bandelių, kitų nešaldytų kulinarijos gaminių pardavimai „, – pasakojo Rasa Adomaitienė, pridurdama, kad dėl tos pačios priežasties smarkiai augo bakalėjos prekių pradavimai.

Žmonių pasirinkimą maistą gamintis namuose žymi ir penktadaliu sumažėjusi maitinimo įmonių apyvarta. Eurostat duomenimis, iki karantino lietuviai kavinėse ir restoranuose išleisdavo vidutiniškai 3.5 proc. savo pajamų. Palyginus su Europos sąjungos vidurkiu, kuris siekia 7  proc., šalies gyventojai visada buvo linkę gamintis namuose, tačiau buvo stebima nuolatos auganti šių išlaidų dalis.

Maisto gaminimas namuose pastebimai sumažina namų ūkio išlaidas. Skaičiuojama, kad maistą užsakant kavinėse sumokama net 3 kartus brangiau nei gaminantis namuose. „Paneigtas ir plačiai paplitęs mitas, kad gaminimas namuose sueikvoja daug laiko. Įvairių bandymų metu pastebėta, kad pavalgyti užsisakant iš kavinių ir gaminant namuose – trunka panašiai laiko“, – pažymėjo R.Adomaitienė bei pridūrė, kad  daugiausiai sutaupoma gamint didesnius kiekius, pavyzdžiui visai šeimai arba jei pasirenkama gaminti kelis patiekalus, kad visi įsigyti produktai būtų sunaudojami.

Pasak pašnekovės, gaminantis namuose, sutaupyti padeda ir atsargos, panaudojant per vasarą sukauptas gėrybes, pavyzdžiui grybus, kurių šis  sezonas buvo itin gausus. „Prasidedant rudeniui stebėjome gausius būrius žmonių, iš miško traukiančių kupinais krepšiais grybų kuriuos galima panaudoti įvairiems gaminiams. Pavyzdžiui virtinukams su grybais. Tokių virtinukų kaina parduotuveje – apie 4.50Eur/kg. Namuose galima pasigaminti žymiai didesnį kiekį su minimaliais kaštais. Papildomai gaminiui paruošti reikėtų tešlos, kuri keturių asmenų šeimai tekainuotų 0.5-0.6 eur.“, – pasakojo R. Adomaitienė.